השקעה במסלול לא כשר
שאלה:
שלום הרב,
הבנתי מהתשובות השונות שלך באתר שיש עדיפות למסלול השקעות מפוקח. אך הבנתי שגם במסלולים אחרים לא מפוקחים יש על מי לסמוך.
א. במידה ואני רוצה לראות תשואה גדולה יותר על הכסף, האם אני רשאי להשקיע באלטושלר שחם במסלול מניות בסיכון מוגבר ללא פיקוח? או במסלול הכללי ללא פיקוח? אם כן אז מדוע? הרי מאוד הגיוני שיש גם מסחר במאכלות אסורות ובחילול שבת וכדומה. על איזה שיקולים סומכים להתיר?
ב. הבנתי שבאלטשולר שחם יש מסלול הלכה המפוקח על ידי "תשואה כהלכה" וזה מאפשר להגיע לתשואה גבוהה יותר מאשר חברות אחרות המפוקחות ע"י גופים אחרים המחמירים שלא להשקיע ישירות במניות. שאלתי, אם כן איך יתכן שלמרות שהמסלול הזה של אלטושר שחם הלכה המאפשר השקעה במניות, לכאורה מאוד דומה למסלול הכללי הלא מפוקח, ועדיין התשואה שלו היתה 0.75- ?
בגלל שהמסלול הזה מפסיד אני שוקל להשקיע במסלול הכללי או המניות.
תודה.
תשובה:
שלום רב,
בנוגע לשאלה מה להעדיף מבחינת התשואה איני יכול ואיני רשאי להביע דעתי.
לגבי ההיבט ההלכתי: יש הסוברים שרכישת מניה בחברה אינה מהווה שותפות או בעלות חלקית בחברה משום שלבעל המניה אין כל יכולת להשפיע על אופן ניהול החברה ועל פעילותה. לשיטתם - רק רכישת מניות בכמות גדולה מהווה בעלות. (כך סובר בין השאר הגרי"מ פינשטיין).
על כן לשיטה זו מי שמחזיק במניה בחברה המחללת שבת או עוסקת במסחר במאכלות אסורות אינו נחשב כשותף בעסקים אלו.
לגבי איסור ריבית יש הסוברים שאין איסור ריבית בהלוואה לחברה (גם כאן, בין השאר, הגרי"מ פינשטיין) ולשיטתם מותר לרכוש אג"ח גם של חברות שאין להן היתר עסקא.
מאידך, כפי שכתבנו כבר רבות, רבים החולקים על היתרים אלו, ומעבר לכך, גם מן הבחינה הציבורית יש חשיבות לעידוד חברות להתנהל באופן המותר.
כל טוב
השאלה נענתה ע"י הרב שלמה אישון, בתאריך י"ח טבת תשע"ט