בס"ד
 
 

פעילויות המכון | מחקרים בכלכלה ותורה ופרסומם | ימי עיון והרצאות | מערך שו"ת און-ליין | הדרכה ופיקוח על עסקים והשקעות כשרות | בוררות עסקית עפ"י ההלכה  |  
עכעעכ
מחשבון Excel 
לחישוב שער מטבעות חז"ל 

שערים יציגים של בנק ישראל כאן
מחשבון מט"ח כאן 
החוזים העתידיים על הסחורות
בחסות פורטל שוק ההון - פורקספרוז
 

דף הבית >> מאמרים >> שכר הבכירים במשק
שכר הבכירים במשק – האם דרושה חקיקה?
הרב שלמה אישון
 
המנהלים בחברות ציבוריות נחשבים כשליחים של בעלי המניות על מנת לנהל עבורם את עסקי החברה. כמובן ששליחים אלו זכאים לשכר עבור עבודתם בהתאם למה שיקבעו בעלי המניות.
מכאן שאם בעלי המניות הסכימו פה אחד על גובה השכר שיקבלו מנהלי החברה, אין מקום להתערב בהסכמתם - גם אם מדובר בשכר מופלג ביותר. (כל עוד אינם מבקשים סיוע מהמדינה בהצלת החברה.)
אלא שבפועל לא זהו המצב. השכר נקבע ע"י קבוצה מצומצמת שהיא בעלת השליטה בחברה, ובמצב זה יתכנו מצבים שבהם צריכה המדינה להתערב.
למשל, כאשר מצבה הכלכלי של החברה לא מאפשר שכר כה גבוה, או כאשר מתברר שרמתם המקצועית של הבכירים לא הצדיקה שכר כזה. במצבים אלו נפגעים בעלי המניות "הקטנים" מכוחם של בעלי השליטה וע"כ יש מקום עפ"י ההלכה לבטל את החלטתם.
זאת ועוד, כשליחים של בעלי המניות חייב הדירקטוריון לראות את טובת בעלי המניות בהחלטותיו. מחקרשנערךלאחרונהבארה"בהעלהכי במקרים רבים אין הדבר כך. עפ"י המחקר, אחדהמשתניםהעיקרייםהמשפיעיםעלשכרהבכיריםהיא היכולתשלהמנהללאכוףעלהדירקטוריוןחוזישכרהמשרתיםאותואישית. יכולתזונובעת בין השאר מן העובדהכילמנהלים, ובעיקרלמנכ"להחברה, ישהשפעהרבהעלהמנויים לדירקטוריון והוא אף משמש לעיתיםגםיו"רהדירקטוריון.
במצב כזה, לא טובתם של בעלי המניות עומדת לנגד עיני הדירקטוריון בקביעת גובה השכר, ועל זה נאמר "לתיקוני שדרתיך ולא לעוותיה" ועל כן החלטתם בטלה.
נקודה נוספת נוגעת לפער השכר בחברה עצמה. הרב עוזיאל זצ"ל כתב שעל פי ההלכה מצווה בעל הבית לשלם לפועליו שכר בשיעור שיוכלו לפרנס עצמם. מכאן שאין לקבוע שכר מופלג לבכירים כאשר הזוטרים בחברה משתכרים משכורות רעב. במילים אחרות: אם יש לחברה די כסף לתשלום שכר, יש ראשית להעלות את שכר הזוטרים.
לסיכום: במצב אידיאלי בו שיקולי הדירקטוריון הם טובת בעלי המניות וצרכי העובדים כולם - כולל הזוטרים, אין מקום להתערבות בחקיקה.
דומה, שלא הגענו למצב זה וע"כ נכון להגביל בחוק את גובה השכר.

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
גכעגכגעכגעכע
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 שלח


כלכלה לאור הפרשה
הרב שלמה אישון
פרשת תרומה
נחלקים הפוסקים בשאלה האם כספי מעשר כספים מיועדים לעניים בלבד, או שניתן להשתמש בהם גם למצוות אחרות.
 הדרישה (יו"ד רמט) מביא בשם תשובת מהר"ר מנחם שמותר להשתמש בכספי מעשר כספים לשם קיום מצוות אשר אחרת לא היה מקיים, קרא עוד

פרשת משפטים
תשלום הוצאות המשפט
כתב הריב"ש (תעה): "ואשר שאלתם: מעניין ההוצאות שנעשית בזה הריב: על מי לפורעם? דעו: כי הוצאות הסופר לכתוב הטענות, על שניהם לפורעם... ובכלל זה, כל הוצאות שצריכין לעשות הדיינין בפסק דינם...".קרא עוד
מכון כתר -  כלכלה עפ"י תורה טלפון077-3500281   פקס 053-77-3500281                                                                                                                      עיצוב האתרggilad@zahav.net.il 

לייבסיטי - בניית אתרים