בס"ד
 
 

פעילויות המכון | מחקרים בכלכלה ותורה ופרסומם | ימי עיון והרצאות | מערך שו"ת און-ליין | הדרכה ופיקוח על עסקים והשקעות כשרות | בוררות עסקית עפ"י ההלכה  |  
עכעעכ
מחשבון Excel 
לחישוב שער מטבעות חז"ל 

שערים יציגים של בנק ישראל כאן
מחשבון מט"ח כאן 
שער אונקית כסף


החוזים העתידיים על הסחורות בחסות פורטל שוק ההון - פורקספרוז

דף הבית >> כלכלה בראי הפרשה >> פרשת כי תצא
 
פרשת כי תצא
איסור ריבית והיתר עיסקא
הרב שלמה אישון
 
שונה איסור ריבית מיתר דיני הממונות. בכל דיני הממונות רשאי אדם לוותר על כספו, אולם בריבית לא רק המלוה נאסר לתבוע אותה, אלא גם הלוה נאסר לשלמה מרצונו שנאמר: "לא תשיך לאחיך נשך כסף...".
עם זאת מקובל כיום להשתמש ב"היתר עיסקה" המאפשר בפועל הלוואה בריבית על ידי הגדרתה של הריבית כשותפות של נותן הכסף ברווחים שהפיק ממנו המקבל.
 
רבים רואים קושי במצב זה בו משתמשים בהערמה על מנת לעקוף את איסור ריבית החמור שיש בו ששה(!) לאוין.
הסבר מחודש לכך מציע בעל תוספת ברכה: לדבריו, בשעה שנכנסו ישראל לארץ היה עיקר עיסוקם בעבודת האדמה, הכסף שהחזיקו היה מועט והם לא השתמשו בו לצורך עסקים. על כן מי שנצרך להלוואה לא היה ביכולתו לשלם את הריבית, ומאידך למלווים לא היה צורך בריבית שהרי לא זה היה מקור פרנסתם.
 
לאחר שגלו ישראל והחלו להתפרנס ממסחר השתנה מעמדו של הכסף. אנשים נזקקו לכסף על מנת להרחיב את עסקיהם ובמקביל היו אשר רצו להתפרנס מנתינת הכסף.
“וחשבו החכמים שבעת ההיא, בשנות הביניים, כי במצב כלכלי זה בטח לא אסרה תורה ענין הריבית כלל, ורק למען שלא לעקור דבר מן התורה... המציאו לו דבר היתר עסקה, ודבר זה מזכיר כי אמנם יש איסור ריבית רק נמצא לו אופן היתר".
 
על דברים אלו חלק הנצי"ב מוווז'ין, המדייק מהכתוב "לתת לכם את ארץ כנען" (ויקרא כה לח) שהתורה באה בכך לשלול את המחשבה כאילו איסור ריבית לא שייך בין סוחרים: "דזה השם מורה על מסחור שהיו כנענים היושבים על הים והירדן מיוחדים בזה, ובא להסמיך דלא נימא דרק לעוסקים בגידולי קרקע אסור להשיג בריבית אלא ה"ה בעוסקים במסחור".


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
גכעגכגעכגעכע
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 שלח


כלכלה לאור הפרשה
הרב שלמה אישון
פרשת בהר
בשני מקומות עוסקת התורה בשמיטת קרקעות. המיקום של דיני השמיטה בכל מקום מלמד על פן אחר של השמיטה קרא עוד

פרשת בחוקותי
ואכלתם לחמכם לשובע
אחת מן הברכות שמבטיחה התורה בפרשתנו:"וְהִשִּׂיג לָכֶם דַּיִשׁ אֶת בָּצִיר וּבָצִיר יַשִּׂיג אֶת זָרַע וַאֲכַלְתֶּם לַחְמְכֶם לָשֹׂבַע...", ומפרש רש"י מהו "ואכלתם לחמכם לשובע" – "אוכל קמעא והוא מתברך במעיו". קרא עוד

מכון כתר -  כלכלה עפ"י תורה טלפון077-3500281   פקס 053-77-3500281                                                                                                                      עיצוב האתרggilad@zahav.net.il 

לייבסיטי - בניית אתרים